Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Гръцките издания вече спекулират за датата на предсрочните избори в Гърция – 13-и, 20-и или 27-и септември. Според вестник Етнос правителството на Алексис Ципрас няма да може да управлява, ако не си осигури подкрепата на всички депутати от партиите СИРИЗА и "Независими гърци", преди да дойде редът за приемане на законите, изисквани от чуждестранните кредитори. За Катимерини идеалният сценарий за Ципрас ще бъде да използва поражението си на очаквания вот, за да хвърли вината върху крайната левица за падането на кабинета. Според вестник Прото тема представителите на така наречената "Лява платформа" се опитват да се дистанцират от тази "игра на отговорности". Катимерини очаква политическите играчи да разяснят намеренията си след 20-и август, когато ще бъдат изплатени част от задълженията на Атина към Европейската централна банка.

Ден преди вота за гръцката сделка в Бундестага, германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред най-големия бунт в партията си за цялото си 10-годишно управление, пише Дейли Телеграф. Над 60 депутати от нейния Християндемократически съюз отхвърлиха възобновяването на преговорите с гърците през юли. Този бунт ще нарасне с поставянето на дълговото споразумение за гласуване утре, прогнозира британското издание.

Ди Велт пише, че консерваторите на Ангела Меркел и баварските им съюзници са си затваряли твърде дълго време очите за реалността. Вестникът припомня редица изявления от последните две години, с които висши функционери от Християндемократическия и Християнсоциалния съюз отричаха първо възможността за орязване на гръцкия дълг, а после и шанса за трета спасителна програма за Атина. В сряда обаче Бундестагът ще гласува не само за третия пакет, но косвено и за намаляване на гръцките задължения, защото това е условието за участие на Международния валутен фонд в спасителната програма. В еврогрупата се говори за изплащане на новите кредити в течение на 60 години, сочи Ди Велт.

Гърция ще се нуждае от много повече пари, отколкото ѝ бяха обещани от европейските лидери, пише Зюддойче Цайтунг. Спасителната програма, договорена миналия месец, възлиза на 86 милиарда евро. Според оценка на германското финансово министерство обаче ще са необходими 6 милиарда повече, твърди изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна