Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сър Себастиан Коу стана шеф на леката атлетика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двукратният олимпийски шампион сър Себастиан Коу беше избран за президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Британецът беше избран пред другия кандидат Сергей Бубка с абсолютно мнозинство – 115 гласа срещу 92. Така сър Себастиан Коу наследи на поста Ламин Диаг, който бе начело на централата от 1999 година. 

Въпреки че загуби битката за президентския пост на Конгреса в Пекин преди започващото в събота Световно първенство, Сергей Бубка остава вицепрезидент. Катарецът Дахлан Ал Хамад също запазва поста си, а новите лица са Хамад Малбум (Камерун) и Алберто Хуанторена Дангер (Куба). За ковчежник на ИААФ беше избран испанецът Хосе Мария Одриосола. 

Доволен съм да видя, че имам наследник, идващ от новото поколение. Мъж, който е дал живота си на спорта, заяви Ламин Диак.

Щастливият сър Коу добави: Искам да благодаря на Сергей за тази добра и дълга кампания. И двамата вярваме в нашия спорт. Искам да благодаря на Ламин Диак, на останалите членове на Международната федерация. Получих възможност да работя с вас и да помогна за развитието на нашия спорт. 

Доволен остана и президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. 

Доволен съм от това, че нашият спорт запази двамата велики кандидати – имаме президент и първи вицепрезидент. Невероятен успех за Европа на тези избори. Имаме и ковчежник и общо 9 членове на съвета. Изключително доволен съм от тези избори, заяви Карамаринов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна