Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от източния фланг на НАТО готвят среща през ноември

Снимка: БГНЕС

Американска военна техника пристига в България. Морските пехотинци в Ново село ще получат 4 танка "Ейбрамс", 3 артилерийски оръдия, 6 бронирани разузнавателни автомобила.
 

В момента говорим за едно обучение, което е обект на  съвместната българо-американска подготовка. Това учение ще има различни етапи. То ще продължи в периода от септември до ноември. Ще участват до 450 военнослужещи, поясни за "Хоризонт" генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов – съветник на министъра на отбраната.

Той отрече тази подготовка да има нещо общо с отношенията между НАТО и Русия и засилващото се разбиране за Русия като опасност:

Тази подготовка е рутинна, с две години предварителен хоризонт, същото е и за ученията на НАТО. Не бива да се прави пряка връзка между отношенията НАТО – Русия, между събитията в Украйна, и обученията, които провеждаме. Ученията на НАТО на източния фланг са увеличени от гледна точка на нестабилността, която има на източния фланг, и нестабилността, която идва от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

На 3-ти и 4-ти ноември ще се съберат източните членки на Алианса. Срещата е насочена към повишаване вниманието на Алианса на източния фланг, повишаване на учебната активност и военното присъствие, което има като цел да повиши сигурността на страните, както и да проведе подготовка, която да повиши оперативната съвместимост на войските, каза още Запрянов.

Интервюто на Таня Величкова с Атанас Запрянов може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна