Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Проектът за медицински стандарт звучи добре, но кой ще плати?

Д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора

Проект на медицински стандарт, с който се създават индикатори за измерване на качеството на медицинските и управленските дейности в системата на здравеопазването беше публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Наредбата има за цел да определи параметрите на мерната единица, по която ще се определя дали се спазват останалите медицински стандарти.

Медицинският стандарт, наречен „Индикатори на системата на здравеопазването“, съдържа изисквания към персонала, апаратурата, структурите и дейностите, които са свързани със събирането на информация, за да бъде измерено качеството на медицинската дейност.

Когато говорим за стандартизация на нещо, ние първо трябва ясно и точно да дефинираме какъв е продуктът, коментира в предаването „12+4“ д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници:

Ние отдавна искаме да дефинираме какво произвежда медицината, за да може тогава да говорим за качество на въпросния продукт. За нас качество, съгласно неговата дефиниция, е съвпадение на предварително заложени характеристики и качества на даден продукт с такива, които то добива, когато вече е произведен. Колкото съвпадението е по-голямо, толкова качеството е по-добро.

Нямам представа какво би могъл да направи един такъв документ, освен да задълбочи сериозно кризата, в която се намира здравеопазването, каза още д-р Тотев.

Според него задълженията на болниците, които към днешна дата възлизат на 500 милиона лева, ще поставят много от лечебните заведения на прага на фалита.

При тези огромни задължения, които имаме, този стандарт, ако се задълбае човек в него, ще види, че той създава нови работни места, нови структури, които трябва да се поддържат, коментира председателят на Сдружението на общинските болници.

Цялото интервю с д-р Неделчо Тотев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени