Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич: Част от бежанците, преминаващи през Сърбия, ще се пренасочат към България

| обновено на 20.08.15 в 08:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от имигрантите от Близкия изток, които пристигат в Сърбия, ще се пренасочат към България. Това заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от белградския вестник "Данас".

Сърбия няма да изгражда стени по границата с Македония и временни лагери, но поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще се пренасочат към България и Хърватия, прогнозира Дачич:

Имигрантите знаят откъде да минат, за да достигнат желаната цел. В крайна сметка това означава, че на Сърбия няма да ѝ се наложи изграждането на лагери за бежанци, защото след окончателното затваряне на границата с Унгария не очакваме увеличаване на броя на имигрантите, каза още Дачич, цитиран от БГНЕС.

По официални данни от началото на годината в Сърбия са влезли около 80 000 души.

В началото на месец юли властите в Унгария взеха решение за изграждане на стена по границата със Сърбия. Строителството трябва да приключи през есента.

Думите на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, че имигрантите ще бъдат пренасочвани от Сърбия към България и Хърватия, били преведени неправилно, твърдят от българското Министерство на външните работи. На въпрос на програма "Хоризонт" на БНР, от министерството отговориха, че според министър Дачич, заради стената на унгарската граница бежанците ще бъдат принудени сами да намерят други пътища, по които да стигнат до желаната цел и това вероятно би насочило трафика към Хърватия и България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени