Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР изрази "дълбока загриженост" заради присъдата над Естон Кохвер

Снимка: БГНЕС
Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост по повод на произнесената днес от руски съд присъда над естонския гражданин Естон Кохвер, за когото се казва, че е бил отвлечен от руските специални служби и незаконно държан в руски арест в течение на почти една година в нарушение на международното право.

В изявление, изпратено до медиите, говорителят на нашето външно министерство призовава Русия да съблюдава своите международни задължения, да освободи незабавно Естон Кохвер и да гарантира безопасното му завръщане в неговата родина.

Европейският съюз също настоява Кохвер незабавно да бъде освободен и Москва да гарантира безопасното му завръщане в Естония.

По-рано бе съобщено, че Кохвер, който е служител на естонските сили за сигурност, е осъден на 15 години затвор за шпионаж и ще излежи присъдата си в колония със строг режим на територията на Русия. Освен това съдът го е осъдил да плати и глоба в размер на 100 000 рубли.

Естония твърди, че офицерът Естон Кохвер е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица и отведен през границата в Русия. Според Русия той е бил задържан на нейна територия, след като пресякъл нелегално границата между двете държави.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна