Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверките на горивата и смяната на пломбите в бензиностанциите започна

Подмяната трябва да обхване общо 11 000 бензинови колонки

Снимка: БГНЕС

От малка бензиностания в центъра на Пловдив започнаха  проверките на горивата и смяната на пломбите на измервателните уреди. Подмяната трябва да обхване общо 11 000 бензинови колонки в цялата страна, заяви заместник- министърът на икономиката  Даниела Везиева.  Препломбирането ще се извършва паралелно с проверки на екипи на Агенция "Митници" и Агенцията за метрологичен и техничен надзор, подчерта заместник-министър Везиева, която присъства и на установяването на първото нарушение от страна на експертите, след отварянето на една от двете колонки на бензиностанцията, от която клиентите зареждат с дизелово гориво:

Това, което се установи е, че се различава количеството литри с това, което трябва да влезе реално във вашия резервоар. Това установихме в момента. Показва сто грама повече от това, което влезе реално във вашия автомобил."

При констатирането на това нарушение, на колонката беше поставен знак „Х“, което означава, че тя не трябва да работи, докато не бъде приведена в изправност. Препломбирането цели да обхване и тези бензиностанции, които са обявили ремонт на бензиновите колонки, заяви Паун Илиев, заместник-председател на Българския институт по метрология.

Всичко, което се прави е с цел подобряване и установяване на всички нарушения, които могат да възникнат. Ние правим препломбиране, точно с тази цел - след всички ремонтни дейности, ако има някъде определени фирми, които не са подали заявление, да направим пломбиране.

Заместник-министър Везиева допълни:

Докато самите бензиностанции подадат искове за пломбиране към института, минават поне около 10-14 дни. Така че идеята за това пълно препломбиране наведнъж, е точно тази - там, където има достъп на такъв голям процент на такива ремонтни пломби, те да бъдат отстранени и заменени с нужните такива."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени