Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 от 61 незаконни постройки са били съборени в ромската махала "Максуда"

Снимка: БГНЕС

В ромската махала "Максуда" във Варна са били съборени 47 от 61 незаконни постройки. Останалите 14 ще бъдат съборени след 10 дни, заяви  кметът на район "Младост" Христо Христов.

Ромите протестираха и обясниха, че трябва да останат под открито небе тази нощ, където ще палят огньове и ще чакат зимата. 34 деца са били настанени в социални заведения във Варна.

Появи се известно напрежение, след като на дете му е прилошало. Линейка е дошла на място, а младежи от ромски произход са започнали да хвърлят камъни от покривите на околните постройки. Ситуацията е била овладяна бързо, тъй като на място е имало над 100 души, представители на полицията, както и жандармеристи.

Кметът на район "Младост" допълни, че решението за отлагане на акцията по събарянето на останалите 14 постройки е заради струпването на голямо количество строителни материали на мястото. Според Христов, незаконните постройки на близо 38 декара в ромската махала са поне 1 000. 

В момента се прави обследване на още незаконни постройки, а преписките са над 150. 

Собственик на целия терен и на още 6 декара в район "Одеса" са семейство Багдатови, което е искало да съди България в Страсбург заради незаконното строителство в тяхната собственост, но след предприетата акция се е отказало. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна