Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктор с фалшива диплома продължава да практикува като кардиолог

Проф. Алексеев е решен да сезира премиера и главния прокурор по случая

| обновено на 21.08.15 в 17:02
Доктор Иван Вуцов продължава да работи като кардиолог

Разследване на „Хоризонт“ разкри, че повече от 20 години един лекар от Стара Загора – д-р Иван Вуцов, е работил като кардиолог с фалшива диплома. Потвърди го заместник-ректорът на Медицинската академия в София проф. Алексей Алексеев.

Районна прокуратура в София вече повдигна обвинение на д-р Вуцов. Институциите, призвани да приложат закона в Стара Загора, обаче, на практика не го правят. Това позволява на д-р Вуцов да продължава частната си лекарска практика като кардиолог и да приема пациенти. Сред тях има и такива, които са недоволни от неговата компетентност и лечение.

Проф. Алексеев заяви, че ще информира премиера и главния прокурор за случая.

Това е обида за цялото лекарско съсловие, коментира казусът д-р Петко Загорчев - председател  на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз:

Ние се самосезирахме по случая, познаваме го много добре, но за съжаление законът за съсловните организации, на базата на който е създаден уставът и нашият правилник, няма как да го нарушим. Изрично е записано, че комисията по професионална етика се произнася само тогава, когато съответната регионална колегия мотивирано й възложи такава функция.

Д-р Златина Нанева от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора обясни, че също следят казуса с голям интерес, но не могат да прекратят практиката му, ако няма присъда за умишлено престъпление:

Тогава, когато лицето е осъдено за умишлено престъпление или е лишено от правото да упражнява професия и дейност, ние автоматично ще пристъпим към това.

Проф. Алексеев е възмутен от факта, че д-р Вуцов продължава частната си практика. Той е решен да сезира премиера Борисов и главния прокурор Цацаров заради бездействието на институциите:

Много странни са изказванията, че Районната здравна инспекция е регистрирала болничните заведения и че няма регистър на специалистите. Д-р Златина Нанева твърди, че можели да отпишат при нарушения и престъпления. Как можеш да отпишеш някой, който не си го регистрирал.

Здравната инспекция не може да регистрира за специалист лице, което го няма в заповедта на министъра, с която заповед той е включен в националния регистър и на специалистите. Единствено само компетентен орган, който е Медицинският университет в София, може да каже има ли правоспособност или не. Университетът няколкократно е заявил и доказал с документи, че д-р Вуцов няма придобита специалност по Кардиология и той незаконно извършва частна дейност.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна