Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Има съпротива за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим

Снимка: БГНЕС

В неделя, 23-ти август ще отбележим Деня в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20-и век. Решението да се отбелязва този ден беше взето на 27-и ноември 2009 година от 41-вото Народно събрание, по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Този ден се отбелязва в редица европейски държави, след т. нар. "Пражка декларация", по предложение на чешкия президент Вацлав Хавел датата 23-ти август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма.

Румънски съд осъди на 20 години затвор за убийства политически ръководител на затвор по време на ерата на сталинизма, въпреки неговата напреднала възраст.

В България, въпреки че има приети редица нормативни документи, няма осъдени за политически престъпления по време на режима на комунизма.

На първо четене в Народното събрание беше прието предложение за премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим с промени в Наказателния кодекс. Създава се нова глава „Престъпления на комунистическия режим за периода от 1944 година“. Сред вносителите на проекта е Методи Андреев.

В предаването „Преди всички“ той заяви, че промяната, която се предвижда да бъде направена, е морален жест към жертвите на комунизма у нас, на които държавата е огромен длъжник:

Ние сме единствената държава от бившия източен блок, която не въздаде справедливост за престъпленията на комунизма. Поради тази причина това, което се случва в момента – кражби, схеми за източване на държавни пари, тежка организирана престъпност, наличието на схеми за корпоративно влияние в политиката, е резултат от неразградения комунистически манталитет, който остана дълбоко закостенял и за съжаление продължава да източва държавата. Смятаме, че по този начин държавата ще изпълни една своя справедлива мисия.

Според Методи Андреев експертите към Народното събрание нямат желание този текст да бъде приет. Той обясни, че крайният вариант на текста, който ще бъде гласуван на второ четене, е компилация от неговия проект и предложение на Движението за права и свободи.

Този текст ще мине на второ четене, независимо от мнението на експертите, смята Андреев. Според него е важно и каква ще е реакцията на БСП по тези законови промени.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!