Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разцеплението в СИРИЗА налагаше оставката на гръцкия премиер

Светослав Терзиев: Ципрас е в много изгодна позиция и този му ход показва политическа зрялост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо, но и очаквано беше решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да подаде оставка. Опозицията в нашата южна съседка не го очакваше, но разцеплението в СИРИЗА налагаше да се разреши въпросът с парламентарното мнозинство, което Ципрас изгуби. Това коментира кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева:

Той не можеше резултатно да управлява с едно правителство, което разчита на гласовете на опозицията, а пък опозицията е готова във всеки един момент да свали кабинета.

Нуждата Ципрас да се пребори най-напред с вътрешната опозиция наложи този внезапен политически ход на оставка. Това показва една политическа зрялост, каза журналистът Светослав Терзиев:

През октомври би трябвало да има конгрес на партията. Ако Ципрас се яви при сегашното разположение на силите, той ще бъде доста по-зле представен. Евентуално, след едни избори той има шанс да закрепи позициите си и, най-вероятно, това ще стане. Предположенията са, че той ще събере, може би, 37%, за да състави самостоятелно правителство. Тогава той наистина ще бъде силен и може и на конгреса да се яви и с лекота да се пребори с вътрешната опозиция.

В Гърция другата опозиция е слаба. Тя е компрометирана с политиката, която доведе до такова състояние гръцкия народ, че той да гласува за една радикална лява партия. Дясната опозиция е толкова слаба, че е принудена да гласува с левите радикали. Ципрас е в много изгодна позиция и този му ход показва политическа зрялост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна