Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Напрежението между Северна и Южна Корея, вероятно, ще спадне до дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението по границата между Южна и Северна Корея може да се покачи, но в краткосрочен план може да се очаква успокоение. Това каза за "Хоризонт“ експертът по история на Азия и преподавател в университета във Ванкувър Аврам Агов и обясни:

Севернокорейският ултиматум може да се разглежда като нов елемент като нов елемент в ескалацията на напрежението. Ще прехвърчат искри. Днес изтича 48 ултиматум към Южна Корея за прекратяване на пропагандата срещу Севера. Може да очакваме покачване на напрежението в близките дни, но до една седмица се надявам, че ще наблюдаваме успокояване. Не очаквам задълбочаване на кризата като тази от 2013 година, когато Пхенян проведе ядрен опит и изстреля балистична ракета. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията бързо може да се влоши.

Според него пропагандната активност срещу Северна Корея е фактор, но в по-широк контекст напрежението е породено и от съвместните учения на армиите на Южна Корея и САЩ:

Кризата принуди американското командване да преустанови временно придвижването на военни части, за да не предизвика напрежение, но, доколкото знам, военните учения са в ход. Двете страни трябва да седнат и да преговарят, защото историята е показала, че тази ескалация води до задънена улица и че рано или късно напрежението спада и двете страни се връщат към режим на диалог.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна