Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Вакарелска от мисията на УНИЦЕФ в Сомалия: Да бъдеш хуманитарен работник е призвание и кауза

Едновременно и кауза и призвание е да бъдеш хуманитарен работник. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150” Диана Вакарелска , която е част от мисията на УНИЦЕФ в Сомалия, по повод отбелязаният 19 август  Ден на хуманитарния работник:


Правихме анализ в офиса за Сомалия и се оказа, че на места, където УНИЦЕФ предоставя хуманитарна помощ, едва 20% от нея достига до нуждаещите се. Останалите 80% биват откраднати от различна групировка. Трябва да се помисли за подобряване на ефективността на хуманитарната помощ. Въпросът е докога трябва да продължи такъв тип работа и кога да започнат дейностите за развитие, за да не се превръщат общностите зависими.

Тя обясни, че в Сомалия продължават конфликтите и че голяма част от територията на страната е недостъпна за хуманитарна помощ:

Децата са най-уязвими по време на конфликт, защото безсилни и зависими от възрастните. Те стават жертви на насилие дори и по време на природни бедствия. Хуманитарните работници се опитват да осигурят висока степен на закрила на децата. В голяма част от районите с конфликти, децата и тяхната сигурност, не са считани за ценност и приоритет сред хората. Ние сме свидетели на нарастващо насилието над деца, идващо дори и от страната на защитници на правата на децата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени