Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти няма бежанци на границата между Македония и Гърция

Няма напрежение по българо-македонската граница

| обновено на 23.08.15 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На македонско-гръцката граница тази сутрин почти няма бежанци, тъй като македонските власти пропуснаха миналата нощ  няколко хиляди души и ги транспортираха с автобуси и влакове на север към Сърбия.  Репортерът ни Николай Кръстев разказва за обстановката крой Гевгелия:

След напрегнатата нощ в Гевгелия обстановката сега изглежда спокойна. Повечето бежанци се намират в района на жп.гарата и автобусната гара на южния град в Македония. Опашки се извиват в пред касите на автобусната гара, където около 500 души чакат да си закупят билети. Останалите се намират извън и без това малката зала, където са налягали и спят. Има малки деца, които обикалят района.

Обстановката в Гевгелия се напрегна в събота, след като в през деня общият брой на влезлите бежанци от Сирия и Северна Африка надхвърли 4 000 души.  Невижданата по размерите си бежанска вълна навлезе през границата, след като цял ден в петък македонските власти успяха контролирано да пропускат между 800 и 1000 бежанци. Ситуацията през нощта премина всякакви граници и броят на влезлите достигна 4 000 души. На автогарата в града пристигат частни автобуси, както и микробуси и джипове от останалата част на Македония, с които бежанците масово поемат към границата със Сърбия на север. Влак с 250-300 бежанци замина в същата посока, видя пратеник на БНР.  През нощта в Гевгели пристигна и македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков. 

Пред БНР Урания Пировска от Македонския хелзингски комитет за защита правата на хората разкритикува действията на правителството в Скопие и разказа за случилото се:

В междинната зонна между Гърция и Македония имаше около 4000 бегълци. Полицията не можеше да се справи с голямата група бегълци. Много често имаше сила, в случаи, когато някои бегълци се опитват да минат напряко  бодливата тел.

Междувременно властите в Скопие заявиха, че не получават никаква подкрепа от Гърция или други страни от ЕС за разрешаването на бежанския проблем. Не може да бъде решение Гърция да изпраща по 5000-6000 души на ден, заяви македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков в Гевгелия. Призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, като очаквам гръцката страна да прояви разбиране, посочи министърът.

По българо-македонската граница към момента няма напрежение, съобщи МВР в София. В Граничната полиция не са постъпвали сигнали за незконни имигранти, насочили се към българска територия. Служители на МВР на трите контролно-пропускателни пункта "Златарево", "Станке Лисичково" и "Гюешево" подържат контакт с колегите си от Македония и обменят информация. Взети са мерки за засилване на охраната в района. Разпоредено е всяка промяна в обстановката да бъде докладвана на директора на "Гранична полиция".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна