Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Михайлов: Над 70% от храната, която ядем всеки ден, зависи от пчелите

Снимка: Радио Видин

Осъзнахме, че една организация трудно би могла да се грижи за 1 000 000 кошера, но вярваме, че можем да запалим 1 000 000 последователи по целия свят да гледат поне по един кошер. Така ще можем да осъществим нашата  мечта – да заселим 1 000 000 кошера по целия свят със свободни пчели – т.е. пчели, които не се експлоатират от корпорации. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Трифон Михайлов от фондация "Имам си кошер". В София организацията има последователи, които отглеждат пчели на терасите си.

Пчелата има само един път –.от кошера до цвета и от цвета до кошера, така че когато ти не ѝ буташ къщичката и не бъркаш вътре, за да взимаш нейните запаси, тя по никакъв начин не се интересува от нас.

Над 70% от храната, която ядем всеки ден, зависи от пчелите. Природата, която виждаме около нас, също зависи от пчелите. По никакъв начин не вярвам някой да иска да живее в пустиня и да няма пчели.

Във всички градове в България има пчели и това е причината дърветата и цветята да цъфтят така, поясни Михайлов. Хората просто не ги забелязват, отчасти защото те не са опасни.

Михайлов посочи, че в Ню Йорк, където забраната за отглеждане на пчели в града е отпаднала, след като кметът на града е забелязал, че растенията в парковете са спрели да се раззеленяват и парковете умират. В момента градът насърчава всички градски пчелари. Всеки може да помогне според възможностите и желанието си, заяви Михайлов и посочи адреса на фондацията – http://ihaveabee.com. Институциите в страната също са реагирали положително на идеята, посочи той.

Интервюто на Валерия Николова с Трифон Михайлов и репортажа на Иван Русланов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна