Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия”: Епизод 1: „Ако искаш мир, готви се за война”

БНР Новини
Обяд в окопите.
Снимка: личен архив на Александър Въчков
„Тя променя изцяло мисленето и морала на човечеството”, „Тя е края на така наречения Бел Епок”, „Тя е един „Кориолан” на Бетовен”,„Тя е касапница”, „Тя е пролог”, „Тя е една гигантска месомелачка”. „Тя” е Първата световна война - така определяна от разказвачите на тази история.

Руски окопи след превземането им от българите. „Мъртвият не ни е враг!“

Четирите епизода на „Радиоенциклопедия” разкриват за различните лица на войната, която променя света за винаги. В тях се говори за боевете на българската армия по суша, въздух и вода. Описват се бойните униформи, военните отличия и обучението на българските войници и офицери. Надникваме и в полето на дипломацията и зависимостите, където „правилата вече не важат и рицарското отношение към противника е за винаги забравено”.

За България тази война е повече от сражения или доказване на мъжество и воински умения. Тя е опит за постигане на национален идеал, превърнал се в лична кауза - неизбежна ситуация, в която примирението изглежда невъзможно. Обвързаността на войната с човешките съдби дава повод историческата конкретика в този цикъл често да е представена чрез детайлите на лични истории запазени в архивите и спомените на потомци. 

В окопите

В епизод едно: „Ако искаш мир, готви се за война” д-р Александър Въчков, изследовател на войните, Симеон Цветков, уредник в Регионалния исторически музей - Велико Търново, и акад. Валентин Бобевски, диригент на академичен мъжки хор „Гусла”, разказват за събитията поставили началото на войната за България. Какво е било стрелковото въоръжение на българската армия, както и за създаването на някои от неповторимите бойни маршове, с които българските войници са влизали в бой. Чрез фамилните спомени на семейство Въчкови и една лична история даваме представа за образа и отношението на българския войник към сраженията, смъртта и войната.  

Автентична и с историческа ценност е музиката на епизода. Маршът „Шуми Марица” е записан в началото на XX век на плоча „Орфей” и е в изпълнение на лейбгвардейците на Негово Величество царя на България. Съхранен е в Златния фонд на БНР. Маршът „Съюзници, разбойници” е изпълнен от академичен мъжки хор „Гусла” специално за поредицата „Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия”.
Снимките в поредицата са от личния архив на Александър Въчков.

3 септември

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна