Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето ученици от училището "Стефан Караджа" в Пловдив няма да бъдат местени

| обновено на 24.08.15 в 16:30
Помощното училище "Стефан Караджа" в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Повечето от възпитаниците на помощното училище „Стефан Караджа” в Пловдив, където в събота избухна пожар, няма да бъдат местени в други учебни заведения.

Това заяви в Пловдив министърът на образованието проф. Тодор Танев, който извърши оглед на пораженията. Танев подчерта, че учебният процес ще се провежда в другата постройка на училището.

Има възможност да се извършат спешни ремонти в сградата, която не е засегната от пожара, и на 15 септември училището ще отвори врати, категоричен беше министър Танев. Той уточни, че малък брой от децата ще бъдат пренасочени в други учебни заведения, а колкото до постройката, чийто покрив изгоря и където сериозно пострадаха повечето от помещенията, там трябва да се извърши цялостен ремонт.

Част от средствата ще бъдат отпуснати от бюджета на министерството. Община Пловдив също ще участва във финансирането, заявиха министърът на образованието и кметът на Пловдив Иван Тотев:

Училището е държавно, не е общинско и по тази причина следва някаква част от парите, които трябват поне за укрепване да поемем. Но общината също обеща помощ.

Първоначалните данни, които имаме, са за средства в размер на 55 хиляди лева за покривна конструкция, която да издържи зимата преди да започнат големите дейности по укрепване на съществуващата сграда и около 25-30 хиляди лева средства, които са необходими за преместване на децата, така че да могат да започнат първия учебен ден.

Министър Танев допълни, че според информацията, с която разполага до момента за хода на ремонтите в училищата в цялата страна, 8 ще са учебните заведения, предимно в големи градове, в които ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември.

В две места те ще бъдат приключени около първата половина на октомври, а в други те ще продължат. Изрично казвам - в тези училища ще се учи. Това са крила или отсеци от тези сгради, в които не се провежда учебен процес. Тези училища ще работят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна