Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отбеляза 24 години от независимостта си

Снимка: ЕПА/БГНЕС
 Хиляди военнослужещи участваха в парад в центъра на Киев по случай Деня на независимостта на Украйна. За разлика от миналата година, на военния парад не бе показана никаква по-мощна бойна техника, отбелязва ТАСС.
 
В реч на парада за честване на 24 години от получаването на независимост, украинският президент Петро Порошенко каза, че Украйна ще продължи да увеличава броя на армията си, за да може да се отбранява от сепаратистки нападения: Битката за украинската независимост продължава и можем да спечелим, само ако обединим усилията си в отбраната и дипломацията.

В съобщение на украинските военни днес се казва, че бунтовниците са нарушили миналата нощ примирието 82 пъти, включително с едрокалибрени оръжия, които трябваше да бъдат изтеглени, съгласно договорения през февруари режим на прекратяване на огъня.

По-рано Порошенко обвини Русия, че е изпратила три военни конвоя в Донбас. Само тази седмица три големи конвоя преминаха границата и се отправиха към Луганск, Донецк и Дебалцево, заяви Порошенко. Според украинския президент около 500 руски танка и 400 артилерийски системи и още 950 бронирани военни автомобила са влезли в източните области на страната от Русия, но той не уточни за какъв период става дума.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна