Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: Ще има промени при провеждането на матурите следващата година

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

До 14-и септември е срокът за обществено обсъждане на Наредбата, с която се определят редът и начинът за провеждане на матурите за следващата година. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Тодор Танев, който беше категоричен, че промени ще има:  

Ще бъдат неголеми техническите промени, но ще има. Например – искам да вкарам избрани от родителските настоятелства представители на родителското тяло по време на матурите, в сградите, пред камерите и в коридорите, не в залите. Ще вкарам обществеността вътре. Това е само една от идеите, които имам. Но ще спре това поголовно преписване, за да остане в нормалните норми. Съжалявам, не мога да кажа, че няма да се преписва никога повече. Това е невъзможно.

Министър Танев заяви, че милиони левове на данъкоплатците потъват заради така наречените  "мъртви души" в училищата и призова за законодателни промени:

Не можем да продължаваме по този начин. Има средства – само едно от тях е криминализирането. Директори и други служители на системата, които по този начин отклоняват публични средства. Както за всяко отклонение на публични средства по принцип, така и за такова отклонение на публични средства, чрез записване на несъществуващи ученици или ученици, които са записани, но после не завършват, ще има необходимите санкции. И аз моля народните представители да помогнат в това отношение. 2000 лв. откраднати от поправка на танк в системата на армията е държавно престъпление. Същата номинална стойност 2000 лева, откраднати от училище, е мародерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна