Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Новия стандарт за спешна помощ избира за уводно заглавие "Труд". В  публикацията се уточнява, че линейките ще стигат до нуждаещите се до 8, 20 или 120 минути, като диспечерите на телефон 112 ще определят степента на спешност с помощта на специален въпросник. Заедно с детайлите за нововъведенията в спешната помощ, вестник "Сега" съобщава, че здравният министър ще вдига заплатите на спешните медици в София област, за да потуши протеста им срещу предстоящото обединяване със спешния център в столицата. Вестник "Земя" формулира предстоящите промени със заглавието: "Линейки като катафалки".

Обща тема за изданията тази сутрин е и обсъдената от Съвета за тристранно сътрудничество наредба, с която се регламентират вноските за втора пенсия.
"Стандарт" акцентира, че преместването на вноските вече ще ще се извършва без нотариална заверка, а "Монитор" пояснява, че прехвърлянето може да започне от месец септември.

На челно място "Дума" извежда информацията, че България е с най-тежък демографски срив в света. Вестникът цитира прогноза на ООН, според която през 2050 година населението на страната ще се свие с близо 28 %. Под различни форми темата е разработена и в останалите централни издания.

Акцент в тях е и започналата регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящите местни избори през октомври.  "24 часа" отбелязва: ГЕРБ поиска Видин, Монтана, Враца и пробив в Кърджали. 

След акциите на МВР автогонките от София се местят към Враца, съобщава от първата си страница "24 часа", като отбелязва, че засилените мерки на вътрешното министерство срешу автогонките не са дали резултат.  Изданието цитира участник в опасните състезания, който казва, че никой от любителите на гонките няма да се откаже от заниманието си.

Вестниците пишат и за продължилата четири дни операция по издирването на 21-годишния студент Мехмед, който бе открит мъртъв в планината. Мистериозна смърт на издирвания Мехмед, отбелязва "Стандарт" и уточнява, позовавайки се на спасители, че момчето може да е починало след фатално подхлъзване.

 "Монитор" съобщава в уводното си заглавие: "Затвор за пускане на повреден асансьор". Техници прибират суми за ремонт без фактура, инспектори хванаха седем фирми, работили на черно, пояснява още публикацията, от която научаваме и, че наказателната отговорност за техниците ще бъде записана в новия закон за технически надзор.

 Централните издания отделят значително място и на новината, съобщена от премиера Бойко Борисов при посещението му в Ашхабад, че газ от Туркменистан може да стигне до България по Транскаспийския газопровод.

"Монитор" публикува интервю с евродепутата Андрей Ковачев, който заявява пред изданието, че 60 милиона бежанци напират към Европа. Развитието на мигрантската криза в съседна Македония и бежанския наплив към Сърбия и Унгария, както и съобщението, че армията пое охраната на границата с Македония са сред акцентите по темата, разработени от вестниците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна