Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово и Сърбия постигнаха съгласие по спорни точки в отношенията си след среща в Брюксел

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забележителен напредък в диалога между Сърбия и Косово обяви върховният представите на ЕС по външната политика Федерика Могерини след срещата между премиерите Александър Вучич и Иса Мустафа в Брюксел. Двете страни са постигнали съгласие по редица спорни точки в отношенията помежду си.

Европейската комисия не публикува подробни документи по условията, които Белград и Прищина са договорили днес по енергетиката, телекомуникациите и правомощията на сръбските общини в Косово.

Косовският и сръбският министър-председател са постигнали принципно съгласие по основните елементи на така наречената "Асоциация Общност на общините със сръбско етническо малцинство в Косово".

Постигнат е също План за действие по телекомите, което ще улесни създаването на собствена телефонна система в Косово и обособен телефонен код.

Третата договореност е свързана с правото на преминаване по моста над река Ибър в град Митровица. Това бе един от поводите за напрежение между етническите сърби и албанци в града.

В кратко писмено изявление европейският първи дипломат Федерика Могерини нарича резултата от преговорите повратна точка. Взаимноприемливият компромис, според Могерини, символизира духа на преговорите, на които тя посредничи.

Днешните решения носят конкретни ползи за хората и в същото време позволява на двете страни да напреднат по европейския им път, допълва още върховният представител на Съюза по външната политика.

Практическото сътрудничество с Прищина е условие за Сърбия да отвори първи преговорни глави за членство, въпреки че тя все още възприема Косово за своя законна територия, а не за суверенна съседна държава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна