Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Белградските вестници поместват нашироко политически коментари след договореностите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, постигнати снощи.

Директорът на сръбската канцелария за Косово Марко Джурич нарече резултата от преговорите 5 на 0 за Сърбия – четири точки от подписаните споразумения за енергетиката, комуникациите, общините и моста на Ибар, и пети триумф – гарантирана подкрепа за отваряне на първите глави от преговорите за членство в ЕС, пише вестник Политика.

Цитиран е и косовският премиер Мустафа Иса, който оценява договореностите като голям успех в утвърждаването на суверенитета на Косово.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Съюзът на сръбските общини в Северно Косово ще има широки пълномощия в областта на образованието, здравеопазването, благоустройството и икономиката и ще бъде финансиран от бюджета на Сърбия, и то без данъци, мита и такси.

Британските издания коментират решението на Германия да приеме всичките сирийски бежанци, които достигнат териториите ѝ, без да се възползва от правото си да ги връща в страните от Евросъюза, които първи са ги приели.

Седемдесет години след Деня на победата в Европа, може би е време да приемем, че Великобритания не е толкова цивилизована страна, колкото Германия, смята Индипендънт.

Германия е приела 40 процента от сирийските бежанци, стигнали до Европа, което прави едва 5 процента от сирийците, избягали от гражданската война. Швеция е приела 20 процента, а страните от Южна Европа – Гърция, Италия и Испания – още 25 на сто. Великобритания е предложи убежище на по-малко от 1 процент, подчертава Гардиън.

Гърция ще настоява за незабавна среща на върха на Европейския съюз за решаване на миграционния проблем, пише вестник Катимерини, като цитира президента Прокопис Павлопулос.

Гръцките издания коментират и политическата криза в собствената си страна.

Съставът на служебния кабинет, който ще поеме управлението на Гърция до парламентарните избори на 20-и септември, ще стане известен най-късно в петък, пише вестник Вима. Президентът Павлопулос ще задвижи процедурата веднага след като утре лидерът на партията Народно единство Панайотис Лафазанис върне проучвателния мандат за съставяне на кабинет. Служебен премиер ще бъде председателят на Върховния съд Василики Тану. Тя и министрите ѝ ще положат клетва в петък и веднага след това президентът ще разпусне парламента и ще насрочи изборите, съобщава Вима.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна