Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Божилов: За първи път на територията на Европейския съюз влизат 107 000 души за месец

Разполагането на части на българската армия е една демонстрация, че България много сериозно приема проблема с бежанците, коментира Божилов.

Снимка: БГНЕС

Наистина ситуацията на Балканите в последните няколко дни и седмици изключително много се влоши, но това се случи заради рязкото струпване на бежанци по гръцко-македонската граница. Това каза за предаването "12+3" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и анализатор на Българската академия на науките, който коментира ситуацията с пристигащите бежанци на територията на Европа:


От началото на годината на територията на Гърция са влезли над 160 000 души. Македонското правителство успяваше да се справи и да обработва до около 1000-1500 човека на ден и ги пропускаше към Западна Европа, но заради ситуацията последния месец, когато изведнъж на територията на Гърция и най-вече на островите влязоха над 50 000 души много хора се струпаха по границите.

Божилов поясни, че капацитетът на обработка е нисък, както и е трудно да бъде осигурено и най-елементарното като храна и подслон, което доведе до създаването на криза с бежанците:

Ситуацията е изключително тежка – за първи път на територията на Европейския съюз влизат 107 000 души за месец. Това е три пъти повече от миналата година и няма изглед да се намали този поток.

Йордан Божилов коментира и информацията за потенциално завърналите се 800 терористи от "Ислямска държава" на територията на Европа, както и включването във вторник на армията за подпомагане на Гранична полиция по българската граница с Македония:

Не трябва да подценяваме този проблем, но и никой няма отговор какво да се прави с тези хора, които се връщат. Затова приветствам и едно по-силно затягане на контрола по границата – разполагането на части на българската армия е една демонстрация, че България много сериозно приема този проблем.

В България сме изправени пред нови заплахи и трябва да търсим нови подходи. До известена степен това ще респектира и  ще намали на българска територия навлизане и на бежанци, и на потенциални терористи, така че трябва да се търси общо взаимодействие между полиция, Гранична полиция, Министерство на отбраната и другите органи от системата за сигурност
, подчерта анализаторът от БАН.

Божилов допълни, че още в "Стратегията за сигурност", която беше приета през 2011 година, е било заложена необходимостта от  изграждането на интегрирана система за сигурност, която да доведе до много тясна координация и заличаване на границите между "Вътрешна сигурност" и "Отбрана". Просто заплахите вече са такива.

Една от заплахите за същността и съществуването на Европейския съюз, не само на шенгенското пространство, в което влизат по-голямата част от европейските държави, е връщането на контрола върху границите на страните. Това е риск за един от основополагащите принципи – правото на свободно движение,
допълни още  Божилов.

Анализаторът от БАН поясни още, че това, което виждаме сега,
е само първата видимата част от едно масово преселване на хора от едни региони към Европа. Ако помислим по-глобално това са хора, които ще се влеят в европейските общества.

Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна