Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Вулин: Сърбия иска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия иска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза. За това призова сръбския министър за социалните въпроси Александър Вулин, който обиколи лагера за бежанци на сръбско-македонската граница в Прешево. Вулин разкритикува действията на България с разполагането на военни части по границата с Македония. Репортаж на пратеника на БНР в Прешево :

Макар положението в южния сръбски град Прешево, където се намира лагерът за бежанци, да е спокойно, лично социалният министър на страната Александър Вулин пристигна там, за да се запознае със ситуацията.  Според него, Сърбия е част от общ проблем с бежанците от Сирия и Близкия изток и затова Белград желае да работи заедно със страните ЕС:

На провеждащата се в сряда конференция във Виена между страните от Западните Балкани и ЕС трябва да даде възможност да се реши проблема с бежанците в Сърбия, смята Вулин. Пред специалния пратеник на БНР в Прешево, той заяви: 

Сърбия няма достъп до фондовете за решаване на бежанската криза и затова трябва да ѝ бъде дадена такава възможност да разполага със средства от тях, без значение че ние член на ЕС.

Сърбия не приема  изграждането на стена по северната ѝ граница от страна на Унгария, категоричен е министър Вулин. Той разкритува и България:

България издигна стена към Турция. И какво постигнахте с това? Сега танкове ли ви трябват? Значи стената не ви стига, а сега и танкове са ви необходими. Това не е добър ход и не смятам, че това ще реши проблема.

Според Вулин, България, като член на ЕС, може да търси общо решение на проблема с бежанците, което може да обхване и Сърбия.

Междувременно ЕС обяви допълнителна помощ от 1 500 000 евро за справяне с хуманитарната криза с бежанците в региона на Западните Балкани. Парите са предназначени конкретно за Сърбия и Македония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна