Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия показва много по-стройна организация от Македония за бежанците

Снимка: БГНЕС

Македонските власти предпочетоха да вървят към един по-войнствен вариант, затваряйки границата на Македония с Гърция и простирайки телени мрежи. Това беше най-голямата грешка, защото тогава се задържа най-голямата критична маса от бежанци, която идваше от южната част на Гърция.

Това каза за предаването “12+3“ журналистът Николай Кръстев, който се завърна от Македония и Сърбия и проследи от близо съседския балкански път на бежанците:

Времето не беше никак милостиво към тези хора и положението беше станало много критично. Едва когато се намеси Върховният комисариат за бежанците към ООН и редица неправителствени организации в сферата на опазването на човешките права, едва тогава властите в Скопие започнаха да разбират каква е тяхната грешка.

Според Кръстев, действията на Сърбия са били много повече от тези на Македония, като дори и организацията е била много по-стройно изградена:

Например в лагера в Прешево не можеше да влезете, ако не бъдете проверени от страна на полицията, която говореше на английски език и осъществяваше комуникация с бежанците, които влизаха и имаше мерки за сигурност. В Македония това го нямаше.

Кръстев даде за пример как в Сърбия единственият възможен начин за транспортирането на бежанци от Прешево до Белград  или до сръбско-унгарската граница е бил чрез превозно средство, което е било проверено от Върховния комисариат за бежанците. Докато в Македония много таксиметрови шофьори са се стичали в Гевгелия, за да превозват колкото се може повече бежанци на солени цени.


От друга страна, в Сърбия за подобно действие на частното лице е можело да бъде отнет не само автомобила, но и да му бъде заведено дело, поясни още журналистът:

В Сърбия са по-подготвени, защото страната премина през доста кризи през последните години. Те имат изграден начин на действие в такива ситуации.

Според Николай Кръстев, потокът от хора няма да стихне, а ако Унгария успее да завърши до 31 август стената, която изгражда на границата със Сърбия, никак не е изключено и сръбската страна да предприеме подобно действие:

Ако затвори границата, тогава бежанците ще тръгнат по друг маршрут тук по Балканите през Косово, Албания и Черна гора. Това може да бъде сериозен проблем, който да създаде много рискове в региона.

Цялото интервю на Даниела Якова със завърналия се от мястото на събитията журналист Николай Кръстев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна