Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Чобанов: Явно са видели, че отиват към взрив на модела "#Кой" и започват да изсветляват бизнеса

Снимка: Дневник

Изненада ме излизането "на светло" в бизнеса с медиите на Ирена Кръстева и в бизнеса с цигарите, където делът на Делян Пеевски е доста малък. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" главният редактор на сайта за журналистически разследвания "БиволЪ" Атанас Чобанов:

Въпросът за парите горе-долу е изяснен, мисля. Става въпрос за пари, които са дошли от покойната банка КТБ. Това сме го доказали документално още преди година и половина с разследване, което се базира както на публични документи, така и на един непубличен документ от прокуратурата – постановление, с което се установява, че произходът за покупката на медиите на майката на Делян Пеевски е КТБ. Установихме, че всъщност парите са взети от касата на КТБ от Цветан Василев, прехвърлени са в негови фирми – тоест имаме кредитиране на свързани лица, а след това неговите фирми кредитират Ирена Кръстева, която придобива медиите. Дали са върнати парите в КТБ, това вече не знаем и явно прокуратурата и ДАНС не се интересуват да разберат къде са отишли тези пари.

Според Чобанов това, че имаме едни мръсни пари, които излязоха на светло, е истинската причина за осветляването на бизнеса на Пеевски. Той посочи 4 европейски прокуратури, които ще се поинтересуват откъде са дошли 45-те милиона евро за "Булгартабак".

Явно те са видели, че нещата отиват към взрив на модела "Кой" и започват да изсветляват бизнеса. Това е моята хипотеза.

От началото на годината собственик на "Булгартабак" е нова офшорна компания, но никой не е знаел за това, коментира Чобанов.

КФН мълчи, КЗК мълчи. Никой не се интересува кой е този нов офшорен собственик. Погазени са няколко закона и се мълчи. Мълчат реформаторите, мълчи "Протестна мрежа", всички мълчат. Защо мълчат, след като документите са налице?

Според журналиста, Делян Пеевски няма от какво толкова да се страхува, колкото Бойко Борисов.

Интервюто на Снежана Иванова с Атанас Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна