Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поне 2 седмици се забавя отпускането на допълнителни пари за бежанците в Италия и Гърция

| обновено на 03.09.15 в 10:17
Снимка: БГНЕС

Отпускането на допълнителни 124 милиона евро за бежанците в Италия и Гърция ще се забави поне с 2 седмици. Поправките в бюджета на ЕС трябваше да се гласуват по програма днес от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Поради приемането на новия бюджет за 2016 г. обаче, точката се отлага, обясни за БНР представителят на либералите в комисията Филиз Хюсменова от ДПС:

Това е инструмент на бюджетната процедура, който позволява да бъдат отпускани средства, чието разходване не е планирано. Доколкото обаче Комисията по правосъдие и вътрешни работи и граждански свободи трябва да гласува и по проекта за общ бюджет на ЕС за финансовата 2016 година, се взе решение днес гласуването по инструмента за гъвкавост да бъде отложено за след две седмици, за да може да се прецени къде и колко ще бъде остатъкът по отношение на общия бюджет и тогава вече да се вземе решение откъде да се вземат тези средства, за да могат да се дадат на държавите-членки , където ще се извърши тази релокация.

Парите трябваше да помогнат на италианските и гръцките миграционни власти, както и да се използват за издръжка на онези бежанци, които ще бъдат презаселени в други държави-членки на Съюза. Междувременно днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне в Брюксел с премиера на Унгария Виктор Орбан. Двамата ще обсъдят проблема с наплива на хора през сръбско-унгарската граница и възможните решения. 

В звуковия файл може да чуете цялата кореспонденция на Никола Миладинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна