Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 12 000 китайски военни участваха в парад в чест на победата над Япония във Втората световна война

| обновено на 03.09.15 в 10:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По случай 70-годишнината от победата на Китай над Япония във Втората Световна война в Пекин се проведе пищен парад. В шествието взеха участие над 12 000 военнослужещи, както и бяха представени 200 летателни средства, бронирана танкова техника и ракети. На парадната церемония присъстваха много чуждестранни правителствени представители, в това число и руският президент Владимир Путин и главният секретар на ООН Бан Ки-мун. Сред въздържалите се от присъствие бяха много от западните лидери, както и премиерът на Япония Шиндзо Абе.

В официалното си обръщение президентът Си Дзинпин приветства непоколебимостта и усилията на китайския народ в миналото в борбата с агресията от японска страна и поясни, че съставът на армията ще бъде намален с 300 000, но не се ангажира със срок.  Президентът обяви, че предстои съкращаване на състава на армията, но не се ангажира със срок кога точно ще стане това. Военната мощ на Китай е в обсега на международното внимание поради силното напрежение в региона. Страната води териториални спорове не само с Япония, но и със съседите си в Южнокитайско море.

Непосредствено преди парада от Съединените щати оповестиха, че китайски кораби за първи път са били забелязани в близост до Аляска в Берингово море.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна