Eмисия новини
от 08.00 часа

Виктор Орбан: Опазването на границите е по-важно от разпределението на бежанците

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди лидерите на европейските институции, че ще продължи твърдата си политика за охрана на границите, която е по-важна от квотите за бежанци. Орбан е в Брюксел на срещи с председателите на Европарламента, Комисията и Съвета.

Гражданите се страхуват и са недоволни от лидерите на ЕС, защото те не защитават неговите граници, каза Виктор Орбан преди разговора си с председателя на Съвета. Унгария просто изпълнява шенгенските правила с изграждането на ограда между себе си и Сърбия:

Питах какви други идеи ми предлагат за охрана на 175 км граница, без да се налагат физически бариери? Никой досега не даде по-добро решение.

Полякът Доналд Туск прояви разбиране, но напомни на Орбан християнските ценности:

За един християнин не бива да има значение каква е расата и религията на нуждаещия се от помощ.

Морално падение ще е да насърчаваме сирийците да идват, защото те не са добре дошли тук, посочи унгарският премиер и призова:

Моля, не идвайте! Защо трябва да пътувате от Турция към Европа? Турция е сигурна страна. Стойте си там, рисковано е да идвате.

Опазването на границите е по-важно от разпределението на бежанците, допълни унгарският премиер:

Ако говорим само за квотната система, това си е чиста покана за онези, които планират да дойдат.

Унгарската полиция просто налага закона на гарата Будапеща, продължи Орбан и влезе в пряк сблъсък с германския шеф на Европарламента:

Проблемът не е европейски, а германски. Никой не иска да остава в Унгария – всички искат да идат в Германия. Но щом германският канцлер настоява никой да не напуска Унгария, без да бъде регистриран, ние ще го направим.

Твърдението, че това не е ваша грижа, звучи ефектно, но е невярно. отвърна Мартин Шулц. 28-те страни от ЕС имат 507 милиона жители. Ако равномерно между тях се разпределят 500 хиляди бежанци, няма да е проблем. Ако ги концентрирате само в няколко държави – това наистина ще е проблем.

Квотите и други мерки за миграцията премиерът на Унгария обсъжда и на закрита среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.