Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският сайт "Маргиналия" е номиниран за престижна награда в областта на правата на човека

"Маргиналия" е единствената българска организация, която е номинирана за престижна международна награда в областта на правата на човека само година след създаването си. Наградата връчва холандската фондация "Лале” и Външното министерство на Холандия и цели да насърчи личности и организации, които имат значителен принос за запазването и защитата на правата на човека и които работят за разрешаването на устойчивите глобални проблеми.

В сайта "Маргиналия" могат да се видят най-интересните и изпреварващи информации за процесите и тенденциите, каза в предаването “Преди всички" Юлиана Методиева, създател и главен редактор на сайта:

Наградата е авторитетна, защото окуражава хора и групи, които работят примерно в Африка – в тази растяща ситуация на религиозен радикализъм, на политически диктатури, глад и тежки неравенства. Същевременно е обърната и към Европейския съюз и тези страни, които имат воля за гражданска отговорност и търсят начин да укрепят демократичните институции, борейки се за запазването на правата на човека.

По повод бежанската криза Методиева изрази категоричната позиция на правозащитната платформа “Маргиналия“, която винаги е била, че Европа внушаваше "една лъжа" в съзнанието на европейците, че като подпомага бежанците, нарушава техните граждански права:

На ръба сме да загубим ценностите на Европа за отвореното пространство, за свободното движение на хора и най-вече в хуманитарен аспект, за който Европа ни е била гордост и учителка.

В надпреварата за отличието сайтът "Маргиналия" ще се съревновава с международни организации от цял свят. Награда ще бъде връчена на 10 декември, когато се отбелязва и Международният ден на правата на човека.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна