Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. И.Баева: Причината Европа да е така желана дестинация за всички бежанци е успехът на Европейския съюз

М. Пиерини: За решаване на кризата с мигрантскияпоток към Европа са необходими мерки на европейско равнище

Снимка: БГНЕС

За преселение на народите трудно може да се говори, защото броят на тези бежанци не е толкова голям - в съвременната си история Европа е преживяла много по-големи бежански вълни.

Това каза запредаването”Събота 150“ професор Искра Баева, специалист по Съвременна история по повод двете обществени гледни точки, че бежанската криза в Европа е преселение на народите или ситуация, която може да предначертае принципите на Европейския съюз:

Има огромна разлика  -  предишните бежански вълни или миграционни процеси са се развивали между европейски държави, а сега става дума за неевропейци, които на големи вълни идват в Европа, за да търсят прехрана, спасение, свобода и други ценности.

Професор Баева обясни, че почти всички съвременни държави са плод на преселение на народите на вълни, които са идвали от други континенти, като със заселването си са променяли съществено характера на Европа:

Тези процеси, на които сме свидетели не са началото, но са един етап от трансформациите, които бавно и постепенно чисто демографски се извършват в Европа.

Според професор Баева, една от основните причини Европа да е така желана дестинация за всички бежанци е успехът на Европейския съюз:

Този успех, който е широко пропагандиран по света, дава шансове за добро бъдеще на хората, които не гледат подробностите и не са запознати с проблемите.

Не бива да забравяме, че ние имаме проблеми вътре в самата Европа, защото бездомници има не само бежанци. Във всяка от развитите държави има хора, които нямат работа и няма къде да живеят – към тях отношението ни е по-различно, допълни Баева.

Не искам да кажа, че бежанците не трябва да се приемат и не трябва да бъдат хуманно посрещнати – проблем ще бъде отношението на ЕС и на гражданите му към тези бежанци, когато станат европейско население, подчерта още специалистът по Съвременна история.

Професор Баева се съгласи с мнението на френския дипломат  Марк Пиерини, анализатор по въпросите за Турция и Близкия изток в Европейския клон да организацията „Карнеги“, за цинизма на външнополитическата намеса в конфликтите:

Само че той много умело изключи от този цинизъм Европа и САЩ, а няма как да бъдат изключен, тъй като те са важни играчи там и една голяма част от вината за превръщането на Близкия изток и Северна Африка в неуправляеми зони е именно тяхна.

СнимкаСпоред Марк Пиерини за решаване на кризата с мигрантския и бежански поток към Европа са необходими мерки на европейско равнище.

На въпрос - има ли риск от ново разединение на Европейския съюз между стари западни и нови източни страни-членки, Пиерини отговори:


Мисля, че сега ще има политически скок напред заради драмата на това момче от снимката - Айлан Курди. Неговият образ засрами политиците, а медийният имидж играе важна роля в съвременната политика. Никой управляващ вече не може да си позволи да откаже коментар относно тази снимка.

Принципът на регламента "Дъблин", според мен, вече не важи, защото конфликтите са на прага на Европейския съюз и тежестта не може да се поема само от няколко малки държави по външните граници. Това не е справедливо. Трябва да се отбележи, че географското разпределение на бежанците никога няма да отговори напълно на техните очаквания. Може да се постигне споразумение, без непременно да има задължителни квоти за разпределение. Достатъчно е да има консенсус по общите параметри и допълнително финансиране от Европейския съюз. Общественото мнение може да се успокои с добра информационна кампания и финансиране. Европа е със застаряващо население и тя има капацитет да интегрира тези хора.


Цялото интервю на Георги Марков с проф. Искра Баева и на Никола Миладинов с Марк Пиерини чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна