Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидент със сирийски бежанци се разигра в Суботица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група бежанци от Сирия е отказала да слезе на жп гарата в Суботица, който е на границата с Унгария. В момента ситуацията е под контрол.

Бежанците са пристигнали с влака от Белград в Суботица на път за унгарската столица. Те отказвали да слязат, защото нямали входни визи за Унгария с аргумента, че са си платили билетите до Будапеща на жп гарата в сръбската столица и никой не им е обяснил, че са им необходими паспорти и визи за влизане на граждани от Сирия. Подобна ситуация се случва за пръв път в Суботица от началото на бежанската криза. 

На гарата в Суботица са пристигнали представители на местната власт и на централната власти. Инцидентът е овладян сравнително бързо, а обстановката в жп гарата в северния сръбски град е нормализирана.

Досега сръбските власти са превозвали мигрантите от Сирия с рейсове до центъра за бежанци, намиращ се на сръбско-унгарската граница в град Канижа.

По непотвърдена информация до инцидента се е стигнало, защото сръбските гранични полицаи са им поискали подкуп от по 50 Евро, след като са видели, че нямат необходимите документи за могат да влязат в Унгария.

До напрежение се стигна и на сръбско-македонската граница, където таксиметрови шофьори са искали да превозват мигранти от центъра за предварително приемане, намиращ се в Миратовац до град Прешево за 20 Евро, докато доброволци от младежка неправителствена организация са били осигурили безплатен транспорт за бежанците. Това наложи сръбската полиция да се намеси и да осигури реда, като спре разрастването на проблема между таксиметровите шофьори и младежите-доброволци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна