Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Димитров: Тази КЗК никога няма да е ефективна по темата за горивата, затова ще има нова комисия

Снимка: БГНЕС

Дизелът в България миналата седмица беше вторият най-скъп в Европейския съюз (ЕС), без данъците. Това е проблем не просто за нас като битови потребители, а за цялата икономика, защото дизелът е в основата на транспорта. Това пречи и на икономическия растеж. Това заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от Реформаторския блок и член на Икономическата комисия в НС Мартин Димитров.

За да има такова отклонение спрямо средните цени на ЕС, е ясно, че има проблеми с конкуренцията. Какви точно – не беше изяснено от специализирания орган КЗК толкова години и според нас тази КЗК никога няма да бъде ефективна по тази тема. Затова ще има нова комисия след наше предложение.

Има проблеми пред вноса и ограничена конкуренция, допълни Димитров. Подготвен е въпрос към министър Владислав Горанов кой е собственик на акцизните складове:

Съгласно доклад от 2011 г. изричен собственик е една фирма. Ако в момента продължава да бъде една фирма, ясно е, че тя не би се радвала да има по-евтин внос от чужбина. В момента изясняваме кой притежава тези складове.

Предложили сме и междуправителствени споразумения между България и Румъния – да могат да бъдат ползвани техни акцизни складове и директно там да се държат задължителните резерви и оттам да се внасят директно горива в България. И сега може да стане, но не е ясно дали резервите могат да бъдат държани в съседни държави, което би облекчило и би насърчило конкуренцията.

Мартин Димитров се обяви за законови промени, с които да бъде насърчено отварянето на нови данъчни складове, ако това е скъпо сега, тъй-като това би засилило конкуренцията.

Контрабандата на горива води до загуба за бюджета. Затова са монтирани уреди в акцизните складове, допълни той: 

Някои уреди, които кабинетът "Орешарски" спря, бяха пуснати сега. Освен това, правителството заяви и допълнителни мерки за контрол. Контролът е едната страна. Другата е, че е необходима повече конкуренция, повече играчи на пазара, които да внасят горива, за да може цените в България да не се различават от тези в ЕС.

Димитров изтъкна, че българските професионални шофьори предпочитат да зареждат зад граница заради по-ниските цени и от това бюджетът губи. Той изтъкна, че е доволен от митниците, заради повишената събираемост.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна