Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Орбан използва мигрантите, за да повиши популярността си

Унгария няма да стреля по мигранти, уверява Орбан

Снимка: БГНЕС

Виктор Орбан използва кризата с мигрантите, за да повдига изплъзващата му се популярност, пише в свой анализ за “Файненшъл Таймс“ бившият министър на финансите Симеон Дянков. Основното притеснение в реакцията на Унгария към кризата с мигрантите е, че други страни ще последват примера й и ще пренебрегват своите хуманитарни задължения.

Примери вече съществуват. България изгради ограда на границата с Турция, подчертава Дянков в анализа.

Друга важна причина за сегашното поведение на Орбан е очевидната липса на напредък към основния външнополитически приоритет на Унгария - преориентирането й към Русия като стратегически партньор, се казва още в публикацията на бившия ни финансов министър.

В нова медийна изява Виктор Орбан уверява, че Унгария няма да стреля по мигранти, опитващи се да пресекат новата ограда по южната й граница, и е отворена към преговори за европейските квоти за прием на бежанци, след като приключи построяването на оградата. В интервю, излъчено от държавната радио-телевизионна компания ОРФ, Орбан изрази отново мнението си, че преминаващите през страната му мигранти от Близкия изток, Африка и Азия бягат от бедност, а не са истински бежанци, нуждаещи се от закрила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна