Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НГИ "Правосъдие за всеки" започва подписка за подкрепа на 7 идеи, които допълват конституционните промени

Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки”, която беше учредена в Деня на Съединението, започва подписка за подкрепа на седем ключови идеи, които допълват вече договорените от политическите сили предложения за промени в Конституцията. От гражданската инициатива са уверени, че само със залагането на всички тези елементи може да се започне дълбока и ефективна съдебна реформа. Целта е в България да има независим съд, отговорна и отчетна прокуратура и достъп до всички граждани до бързо и справедливо правосъдие.


Ще стартираме кампанията в страната в 7 основни града и ще проведем там специализирани срещи с представители на местната юридическа общност и общественици. Ще обясним на хората своите идеи и ще поискаме тяхната подкрепа чрез подписите им. След тази кампания, както е по закон, между първо и втори четене на конституционния законопроект ние ще внесем тези предложения не просто като гражданите от инициативата, а подкрепени от, надявам се, няколко десетки хиляди подписи на български граждани, които искат реална съдебна реформа. Ще задаваме въпроси като този - защо народните представители отказват дори да обсъждат някои от тези предложения.

Това обясни за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ председателят на НГИ "Правосъдие за всеки" Велислав Величков и допълни:

Съпротивата на статуквото срещу всяка форма на промяна в областта на съдебната реформа и борбата с корупция в последните години е голяма. Ние обвързахме темите за осакатения в резултат на историческия компромис конституционен законопроект и отпадането на основни идеи в него и отхвърлянето на първо четене на антикорупционния закон. Не е случайно, че днес има толкова бърза и остра реакция на по-голямата част от европейските държави, защото това е неразбираемо в очите на европейските ни партньори и в очите на българските граждани. Някой тук се плаши да не започне разследване на корупционните схеми, по които държавата работи в последните 10 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна