Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксьорите ни взеха наградата за отбор № 1 у нас за месец август

Националите ни по бокс, Красимир Инински и Михаил Таков с купата за отбор на месеца
Снимка: БГНЕС

Националният ни отбор по бокс беше избран за отбор номер 1 на месец август в анкетата между спортни журналисти на "Пресклуб България". Боксьорите, които спечелиха 5 медала (от които един златен) на европейското първенство в Самоков и 6 квоти за световното първенство в Доха, Катар, получиха в анкетата 14 гласа. Така те изпревариха националния ансамбъл по художествена гимнастика, останал втори с 12 гласа, а на трето място с 1 глас е смесената ни щафета, сребърен медалист от световното първенство по летен биатлон в Румъния.




Купата на победата "Нике" бе връчена на президента на федерацията Красимир Инински.

Тази купа не е моя, тя е на целия отбор, на състезателите и техните треньори. Искам да им изкажа едно голямо благодаря за огромния труд, който полагат, за да стигнат до тук. Ние вече сме концентрирани в следващите ни задачи, а именно приближаващото световно първенство. Там няма да има случайни боксьори, а нашата цел винаги е била да постигаме максимума и да спечелим възможно най-много квоти за олимпийските игри в Рио, заяви Инински.

Главният треньор на националните ни отбори Михаил Таков също коментира успехите на европейското, както и как и къде ще продължи подготовката на боксьорите ни за световното в Катар.

Най-опитният ни боксьор Тервел Пулев в категория 91 килограма най-вероятно ще пропусне Световното първенство и ще се съсредоточи върху изявите си в APB сериите на АИБА. Така България няма да има свой представител в категорията в Доха, тъй като квотите от Самоков са поименни. За Катар ще заминат Тинко Банабаков (49 кг), Даниел Асенов (52 кг), Елиан Димитров (60 кг), Симеон Чамов (69 кг) и Петър Белберов (над 91).

През май страната ни ще бъде домакин на олимпийската квалификация за профибоксьори (APB и WSB), където Тервел Пулев ще има шанс да стигне до квотата. Визи за Рио при аматьорите освен на световното първенство в Доха, Катар ще се раздават на европейската квалификация в Истанбул през април догодина и на световната в Баку през юни 2016-а.

Утре за галавечер на APB в Русия заминават трима наши състезатели - Александър Александров (52 кг), Спас Генов (81 кг) и Елиан Димитров (60 кг), а на 19-и за Истанбул в същия формат ще участва и Айрин Исметов (64 кг). Техните срещи ще са подгряващи на мачовете за световните титли в различните категории. По този начин всички тези състезатели ще имат право да се включат и в олимпийската квалификация за профибоксьори у нас през май догодина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна