Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна стартира 11-ият Световен фестивал на анимационното кино

Снимка: www.varnafest.org
От 9-и до 13-и септември в залите на Фестивания и конгресен център във Варна ще се проведе 11-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм. В състезателната програма, включваща най-новото и актуалното от анимацията, участват над 90 филма от 33 държави. 30 заглавия от над 20 държави ще се представят в панорамата - най-доброто от света. Специално ще гостуват автори на филми, които да представят творчеството си пред публиката и да отговарят на въпроси. Ще бъдат представени и шест пълнометражни филма. Всички детски филми са специално дублирани на български за младите зрители. Ще бъдат показани разнообразни програми на фестивали - гости от България, Литва и Япония, които ще са придружени от лекции на тема "История на местното кино и анимация".

Планирана е серия от дейности, насочени към ангажирането на младите с анимационното изкуство, с цел подпомагане на тяхното професионално развитие. Сред специалните гости е Жорж Сифианос - преподавател в Париж, критик и автор на анимационна литература, който ще изнесе лекция на тема “Видимо движение” и “Слепота за промяна”- два противоречиви феномена в анимационното кино" и Джаред Тейлър (Великобритания) - преподавател в Единбургския колеж по изкуства и продуцент на студентски филми, който ще говори за начините за финансиране и дистрибуция на независимо авторско кино в Европа. Гост на фестивала ще бъде и Иржи Кубичек (Чехия), който ще сподели със студенти и публика своя дългогодишен опит като преподавател, продуцент и драматург и ще говори за техниката на куклената и стоп-кадровата анимация.

Всекидневна програма ще представя шест от най-добрите анимационни училища в България и света (НБУ, НАТФИЗ, Единбургски колеж по изкуствата (Шотландия), Университета на Южна Калифорния (САЩ), Филмовата академия Баден- Вюртемберг (Германия), Университета в Люцерн (Швейцария).

С днешните средства на компютърни технологии, които са достъпни за всеки, с всяка измината година се увеличава броят на хората, които се занимават с анимационно кино и съответно броят на постъпилите филми. Тази година имахме рекорден брой - около 1 000 филма и това е гаранция за движение напред.

Това каза зa предаването Преди всички“ Пенчо Кунчев, режисьор-аниматор и преподавател, както и част от екипа на Международния фестивал на анимационния филм:

Ние имахме селекционна комисия, която избра филмите за официалната селекция и за съпътстващата програма - това ще бъде една момента снимка на състоянието на анимацията в света.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна