Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Богданов: С поемането на дълга на вътрешния пазар правителството помага на инвеститорите

Снимка: БГНЕС

Правителството помага на инвеститорите с поемането на дълг на вътрешния пазар, обясни в предаването "Преди всички" икономистът Лъчезар Богданов.

Емисиите на държавни ценни книжа са  възможност за инвестиции основно от страна на банките и пенсионните фондове, поясни Богданов и допълни:

Това наистина е по-скоро инструмент за управление на ликвидността и на краткосрочните активи на вътрешния финансов пазар. Не трябва да го разглеждаме през призмата изобщо на нуждите на бюджета и политиката на правителството по поддържането на дефицит и разбира се свързаното с това увеличение и намаление като цяло в дългосрочен план на държавния дълг.

С поетия нов дълг правителството плаща старите си задължения, като по този начин реално нивото на задлъжнялост не се увеличава сериозно.

Във вторник пък беше поет дълг от 150 000 000 лева под формата на емисия държавни ценни книжа.

Според Богданов бюджетът ще завърши с малък дефицит в края на годината, въпреки че по-високата събираемост на приходите и по-добрите икономически показатели дават възможност на правителството още следващата година да прекрати политиката на бюджетни излишъци:

Това, което може да се направи, е да се използва шансът, който имаме заради относително добрите показатели тази година и като цяло малко по-позитивните резултати за развитие на икономиката всъщност да бъдат използвани, за да се ускори бюджетната консолидация т.е. по-бързо да спадне дефицитът и по-бързо да стигнем до балансиран бюджет.

А вместо това има риск политиците традиционно да намерят начин да увеличат разходите – чисто политически да кажат “ето, има повече приходи, значи нека да заложим по-високи разходи следващата година“ и пак да си останем със същите нива на дефицит, които имахме преди това
, допълни икономистът Лъчезар Богданов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна