Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер поиска ЕС да приеме задължителни квоти за разселването на 160 хиляди бежанци

| обновено на 09.09.15 в 12:20
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Всяка страна от Европейския съюз (ЕС) задължително да участва в приемането на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. Това поиска председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред депутатите от Европейския парламент (ЕП).

Юнкер предлага още споделена охрана на външните граници и предоставяне на 1,8 милиарда евро помощ за развитие в страните от Сахел и Африканския рог, от които идват много мигранти.

Жан-Клод Юнкер призова за постоянно действаща система за задължителни квоти при разпределянето на бежанците. От първоначално предложените 40 хиляди от Италия и Гърция, сега исканият брой се увеличава със 120 хиляди на общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани, като част от тях ще бъдат изпратени в останалите държави от територията и на Унгария.

Зимата наближава, нима искаме хората да спят на студа по гарите в Будапеща, попита председателят на Европейската комисия:

Това трябва да стане на задължителен принцип. Призовавам страните да приемат предложението ни на срещата на вътрешните министри на 14 септември. Надявам се този път всеки един да участва. Без поеми, без реторика. Този път са нужни действия!

Истина е, че Европа не може да приеме цялата световна мизерия, допълни Юнкер, но според него въпреки безпрецедентния миграционен поток, броят на идващите на наша територия е само 0,11% от цялото население на Европейския съюз. Той сравни тези данни с наплива в Турция, Йордания и Ливан, които полагали "херкулесовски усилия" да приютят бягащите от сирийската война.

Щом всички се бием срещу "Ислямска държава", имаме и отговорност да приемем бегълците от нея, е аргументът на люксембургския политик. Той обърна внимание и на държавите по външните граници на Съюза, които сега не регистрират всички новопристигнали.

Юнкер призова за реформа на Дъблинската система за убежище, без да поставя под съмнение свободното движение на граждани в рамките на Шенгенската зона без вътрешни граници.

Шенгенската система няма да бъде премахната по време на мандата на тази Европейска комисия. Но другата страна на монетата относно свободното движение изисква да работим заедно за охрана на външните граници. Трябва да подсилим значително агенцията Фронтекс и да въведем напълно действаща европейска гранична и брегова охрана, заяви Жан-Клод Юнкер.

Ако някоя от балканските страни откаже да бъде включена в т.нар. "европейски списък на сигурни държави на произход", така че техните граждани да нямат право да подават молби за убежище, те трябва да забравят членство в Европейския съюз, каза още председателят на ЕК. Той поиска и повече пари от правителствата за доверителен фонд от 1,8 милиарда евро помощ на африканските държави.

До последно неговият секретариат отказваше да публикува писмените законодателни предложения преди дебатите в парламентарната зала в Страсбург с евродепутатите да приключи.

Заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова е поискала държавите от външните граници на Европейския съюз да се ползват с особен статут при разпределение на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди. Йотова е един от авторите на доклада за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите страни - членки, който трябва да бъде одобрен по-късно днес в пленарната зала в Страсбург.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна