Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел също поиска задължителни квоти за разпределение на бежанците

| обновено на 09.09.15 в 17:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел също призова Европейският съюз (ЕС) да приеме задължителни квоти за разпределяне на бежанците. Тя дори отиде по-далеч и заяви, че не трябва да има лимит на броя бежанци, които страните - членки да приемат. В изказване пред германския парламент Меркел се обяви за задължителни квоти, които да направят разселването на бежанците в ЕС пропорционално и справедливо: 

Не можем да се задоволим да кажем, че разпределяме даден брой бежанци, трябва да помислим как ще се справяме с идващите у нас бежанци. Не можем просто да кажем, че след първата определена квота не искаме повече да се занимаваме с тях и че това е работа на две-три, може би четири държави. Нужна ни е солидарност в Европа. 

Германският канцлер предупреди също мигрантите да спазват законите на страната: 

Трябва ясно да заявим какви правила важат тук и да не гледаме безучастно, ако определени общности се затварят в себе си и не желаят да се интегрират или се обособяват паралелно. Не трябва да има толерантност по въпроса. 

С цялата сила на закона ще бъдат преследвани и нападатели на бежанци, както и онези, които провокират омраза към тях – включително и в интернет. 

Въпросът не е само да намерим средства за приема на тези хора, а и за успешното им вливане в обществото. Най-вероятно бягащите от война ще останат трайно в Германия. Но тези хора предоставят на Германия повече шансове, отколкото рискове, посочи още тя.

В същото време онези, които не бягат от война или политически терор, трябва да бъдат връщани в страните си, заяви още Меркел, пояснявайки, че става дума най-вече за бежанци от Западните Балкани.

Германия очаква около 800 хиляди имигранти тази година, което е четири пъти повече от миналата, и най-много от всички страни от ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна