Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски откри речната информационна система "БулРИС"

| обновено на 10.09.15 в 20:30
Снимка: mtitc.government.bg

България вече отговаря на всички изисквания на Европейската комисия за изграждане на информационни системи, навигация, телекомуникация и радиолокация по морските и речните коридори. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски при откриването на речната информационна система "БулРИС" в Русе.

Системата за навигация и контрол на корабоплаването в българския участък на река Дунав вече официално работи, а тя е еквивалентна на пуснатите преди месец трафик-кули във Варна и Бургас. Освен за навигация, системата "БулРИС" ще бъде използвана и за пресичане на нерегламентирана дейност по реката и до нея ще имат достъп "Гранична полиция" и митниците.

Една от функциите на тази система, неслучайно генерал Танов също е тук, тъй като основната й функция, разбира се, е покриване на необходимостите при корабоплаване, навигация и т.н., но тя има възможност да даде достъп и до останалите институции в държавата, които се борят за превенция и за борба срещу корупцията и трафиците. Така че по същия начин тук ще бъде осигурен такъв достъп, за да може и тази функция да изпълнява, каза Ивайло Московски.

Министърът допълни, че в момента проблем остават ниските води на река Дунав.

Имаме сериозен натиск от страна на Европейската комисия и ще направим всичко възможно следващата година да бъдат предвидени средства от бюджета на агенцията, за да могат да бъдат извършвани тези драгажни дейности, обясни Московски.

Освен драгажните дейности, съществува възможност за изграждане на хидротехнически съоръжения между България и Румъния.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна