Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданско събрание" ще решава да има ли онлайн референдум за "забранените" от депутатите въпроси

"Гражданско събрание" ще решава в неделя дали да бъде проведен онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване. През юли 2015 г. парламентът отхвърли два от трите важни въпроса за Националния референдум 2015 и така лиши гражданите от възможността да изразят мнението си по темите, които трябва да зависят именно от тях. В отговор на това 240 активни граждани и граждански организации сформират "гражданско събрание".

Нашата идея не е да пропагандираме в полза или против мажоритарния избор или задължителното гласуване, напротив. Нашата цел е да организираме обществен дебат, за да се чуе гласът на гражданите по тези важни въпроси
, каза в предаването "Преди всички" Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на "Форум Гражданско Участие".

Тя обясни, че предвиждат да проведат онлайн гласуване по двата въпроса, които депутатите отхвърлиха: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

Ива Таралежкова каза още, че ще бъдат активни и около провеждането на националния референдум, заедно с местните избори. Предвиждат също така да влязат в часа на класния ръководител, за да покажат на учениците, на които им предстои да гласуват, важността на това да бъдат активни граждани.

Искаме да привлечем широко обществено внимание към важните въпроси за дебат, изобщо. Ще говорим за пряката демокрация, за дефицитите на комуникацията, на общуването, взаимодействието между граждани и политици, която отново застава на пътя ни, подчерта Таралежкова.

Цялото интервю с Ива Таралежкова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени