Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон при определени промени

Ако се промени текстът, според който изпълнителната власт избира Бюрото за борба с корупцията, ДПС ще гласува "за" законопроекта на Кунева,поясни Местан

Снимка: БГНЕС

БСП, Атака и Патриотичният фронт разкритикуваха посланници, че се намесват във вътрешните работи на  България по повод декларацията им от миналата седмица в подкрепа на  антикорупционния закон.

Това се случи по време на
извънредно заседание на Комисията по външна политика с ръководствата на парламентарни групи и посланиците у нас, което беше посветено на мерките за по-ефективно справяне с корупцията. На него присъстваха и представители на посолствата на страните от Европейския съюз, но и на САЩ, Норвегия и Швейцария.

Лютви Местан заяви, че участват с дълбока убеденост, че срещата е не само допустима, но се явява и естествена форма на диалог между българските политици и посланниците на страните членки на ЕС. ДПС ще  подкрепи антикорупционния закон на вицепремиера Кунева, ако се промени текстът, според който изпълнителната власт избира Бюрото за борба с корупцията, поясни още Местан :

Движението за права и свободи ще подкрепи законопроекта. В противен случай, когато генераторът на корупцията ще излъчи органът, който ще се бори със самата корупция, ние ще постигнем точно обратния ефект.

Няма да коментирам съображенията, свързани с "анонимките", защото те не са водещи за позицията на ДПС, допълни той.

Според Янаки Стойлов от БСП срещата също е била полезна:

Темата за корупцията безспорно е актуална и това е не само български, но и световен проблем. Корупцията се увеличава толкова повече, колкото през последните години се комерсиализира световната политика.

Органът, който ще се бори с корупцията, не трябва да се избира от правителството, коментираха представители на Патриотичния фронт и на АБВ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров използва присъствието на медиите, за да посочи с пръст и да нарече корумпирани присъстващите дипломати и техните страни:

Тези държави, които са символ на корупцията, застават чрез своите представители тук и сочат с пръст към България и искат да ни накарат да се чувстваме виновни.

Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, поясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че има детайли, които ще се прецизират през следващите три месеца. Цветанов обясни, че присъствието на посланниците е по покана на Парламента и депутатите трябва да се отнасят все пак с необходимото уважение:

Искам да се извиня, ако някой от вас се е почувствал засегнат, но повярвайте всичко, които искаме да правим е да бъдем заедно и да бъдем част от тази евроатлантическа политика.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна