Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Золтан Ковач: Никой не се подготвя да затваря границата на Унгария със Сърбия

Бежанците идват от страни, където се водят военни действия, но преминават през такива, където животът им е извън опасност, за да достигнат Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС


Реалността е, че твърде много хора идват в Унгария като нелегални имигранти. Имаме случаи, когато влизат хиляди на ден и днес в страната има 70 000 такива души. Това представлява невероятен натиск върху Унгария. Ако тези хора бягат само от военни действия е добре, но между тях има и такива, които са тръгнали по икономически причини да бягат към Европа - хора идващи от страни в северна и централна Африка. В този момент Европа се нуждае от съсредоточаване на повече сили за сигурност и да охранява по-категорично своите граници и това включва по-специално зелените граници, за да могат тези хора да бъдат направлявани да преминават през официалните гранични пунктове, с което трябва да се насърчава легалната миграция и това важи не само за Унгария но и за останалите държави-членки на ЕС. 

Това каза за предаването "Събота 150" по  "Хоризонт" говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, според когото ЕС не разбира унгарската позиция:

Много западни политици и хора, които коментират политиката и процесите в ЕС, интерпретират ставащото неправилно, според Будапеща. Това не е бежанска криза. Войната в Сирия, която вече пета година бушува в тази страна  не носи нищо ново през последните месеци и седмици. Напротив, в нея продължават да умират много хора. В същото време и сигурността е много нарушена. И тези хора търсят защита, но, когато идват хора и от други държави и географски райони, това показва, че става въпрос за предимно икономическа имиграция, която се стреми да достигне до Германия. Повечето от тези хора искат да преминат през Унгария на път за Германия и ЕС в търсенето на по-добър живот там. 

Изграждането на стената на унгарско-сръбската граница е почти приключило, допълни Ковач:

Става дума за изграждането на съоръжение за сигурност на границата на Унгария. Първият етап завърши в края на август. В момента продължаваме с другите мероприятия по изграждането на съоръжението и се надяваме да го завършим скоро, което е в интерес не само на самата Унгария, но и на ЕС, чиято цел е да се прекрати навлизането на нелегалните имигранти. Не забравяме, че Унгария е входа на ЕС в отношение на прилагането на правните регулативи и правила от Шенген. Това е първото, което ни води в това отношение. Другата ни цел е да обновим ефективния граничен контрол.

Външният министър на Унгария Петер Сийярто каза, че Сърбия е сигурна страна и бежанците трябва да останат там до изпълняване на цялата процедура по получаването на право на престой в Унгария и ЕС. Ковач поясни:

Изхождайки от международните стандарти, бежанците са хора, които идват от страни, където се водят военни действия. Те преминават преди това през Гърция, Македония и Сърбия, където техният живот е извън опасност. Целта им обаче е да достигнат в Германия, а не да потърсят убежище, както диктува логиката, в първата сигурна страна. 

Границата със Сърбия няма да бъде затваряна, категоричен е Ковач:

Затварянето на границата има друго значение и това никой не се подготвя да го прави, включително нито Австрия, Унгария или Сърбия и не това е същността. Същността е, че се опитваме да направим всичко възможно нещата да се канализират правно и да се обнови легалното влизане не само в Унгария или в страните от ЕС през установените за това места, а именно през граничните пунктове и това е в изпълнение на Споразумението за Шенген. 

Според конституционните задължения, армията на Унгария, макар и в мирно време, има правото и задължението да пази и защитава териториалната цялост и ненакърнимост на границата й, така че ангажирането й е в този контекст.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна