Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг в подкрепа на бежанците на парижкия площад на правата но човека "Трокадеро"

В различни европейски страни днес се организират митинги в подкрепа на бежанците. В Париж демонстрацията се очаква следобед

На Площада на правата на човека "Трокадеро" в Париж следобед се очаква митинг в подкрепа на бежанците и най-вече в памет на загиналите в Средиземно мор по пътя към Европа. Организаторите от френска правозащитна асоциация приканват участниците да носят табели с имена на загинали мигранти. Митинги в знак на солидарност ще има днес и утре и в други френски градове.          

Междувременно в Париж френският вътрешен министър Бернар Казньов събира на среща кметове от цялата страна, изявили желание да се включат в приема на бежанци. На призива откликнаха общински съветници от близо 600 населени места. Министърът на финансите Мишел Сапен обеща няколко милиона евро от държавния бюджет за подпомагане на общините, приемащи мигранти.                                                              

От своя страна Интерпол и Европол призовават за международна среща за борба с каналите на нелегална и миграция, както съобщи АФП. Междувремено се разкри, че френска почетна консулка в Турция е участвала в търговия на лодки и спасителни жилетки за мигрантите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени