Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет подготвя възстановяването на Каменния кръст в столичния квартал „Лозенец“

Снимка: Кателина Салтирова-Павлова


Родолюбива инициатива предвижда възстановяването на Каменния кръст в столичния квартал „Лозенец“. Днес се събира инициативен комитет, който трябва да създаде организацията. Сред инициаторите е и депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

В предаването „Преди всички“ той сподели, че идеята за възстановяването на Каменния кръст е отдавна, но едва в последно време успява да привлече активни хора в помощ на каузата.

Днес стигаме до учредяването на инициативен комитет, чиято цел е да съдейства за възстановяване на историческата памет на кръста, каза Петър Славов.

Той обясни, че според историческите извори Каменният кръст е първият паметник, който е издигнат след Освобождението, още в началото на 1878 година, в памет на загиналите войници.

Дълги години кръстът е бил захвърлен в съседна градинка и донякъде потънал в забвение, но лозенчани са го почитали и до голяма степен са го пазили. Може би това е съдействало той да бъде съхранен. Последните години беше реставриран и преместен в двора на един от съседните храмове „Преображение Господне“. Там се пази и до днес, каза депутатът.

Идеята на инициативата е да бъде направена репродукция на Каменнния кръст и да бъде поставен на автентичното място, на което е бил издигнат.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна