Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва любопитна дисекция на българското образование

Снимка: БГНЕС

Ученето и училището могат да се променят  отвътре и то просто с усилието на родители и деца, когато те са положени за подобряване на комуникацията между тях. До този извод стига проучване, проведено през лятото и организирано от платформата ucha.se.

В търсене на общ език между поколенията са се включили 1442-ма родители и ученици от цялата страна.

Проучването започнахме, благодарение на всички неща, които се говорят в общественото мнение, без да са проверени, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Дарин Маджаров – основател на сайта ucha.se и определен от списание „Форбс“ за един от 30-те световни лидери под 30 години:

От анкетата излиза, че 80% от всички ученици, които са участвали, имат различни мечти. Преди 20 години, ако сте питали едно дете както иска да стане, отговаря „искам да стана футболист“, „искам да стана полицай“, „космонавт“ и това е. Три-четири неща. Сега 80% от учениците имат коренно различни представи за това какво искат да бъдат. Това показва много сериозна тяхна индивидуалност. Тук технологиите могат да са изключително подходящи. В училище в момента какво се случва – учителят влиза и с едно темпо говори на всички ученици. Един е по-напред, друг е по-назад, трети не му е точното време сутринта, в което да учи. А технологиите позволяват на всеки един ученик индивидуално, с негово темпо, да му се поднася информацията.

Дарин Маджаров сподели, че скоро предстои са сайта ucha.se да създадат възможност всеки един ученик да може индивидуално да получава видео уроци и упражнения на база неговите пропуски.

Проучването показва високо доверие на учениците и техните родители към онлайн помагалата. Една 18% от децата, обаче вярват в частните уроци.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна