Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер изрази пред Меркел тревога относно шенгенските граници във връзка с бежанската криза

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази сериозни опасения относно шенгенската гранична система в Европа в телефонен разговор с немския канцлер Ангела Меркел, проведен в неделя след съобщения, че Германия е въвела "временен граничен контрол" по границата с Австрия и е преустановила влаковите връзки между двете страни в продължение на няколко часа.

В последните дни Берлин изпитва сериозни трудности при справянето със засилващия се мигрантски приток в страната, който беше насърчен от Меркел преди седмица.

Целта на въведените от властите в Берлин временни мерки е да се ограничат текущите бежански потоци в Германия и да се върнем към досегашните системни процедури за влизане на имигранти в страната, заяви през уикенда германският вътрешен министър Томас де Мезиер, коментирайки наложения граничен контрол. Той добави, че бежанците не могат да избират дестинациите и приемащите ги държави, като същевременно призовава другите членки на ЕС да направят повече за решаване на този ключов въпрос.

В тази връзка, вчера Юнкер е разговарял по телефона с Ангела Меркел, за да обсъдят въпроса, който заплашва да причини сериозно разцепление сред страните членки на ЕС. Лидерите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия се противопоставиха на новата задължителна квотна система за приемане на бежанци, докато Ирландия и Дания взеха решение въобще да не участват в общата европейска политика.

Ние се съгласихме, че трябва да запазим отворени границите между членовете на ЕС, като се нуждаем от повече Европа и от по-голяма солидарност при управлението на бежанската криза, написа в туитър Юнкер след разговора с Меркел, позовавайки се на неговите усилия за налагане на бежански квоти за всички членове на Съюза.

Шефът на кабинета на Юнкер - Мартин Селмайер заяви по същия въпрос: Свободното движение в рамките на Шенген ще бъде в опасност, ако държавите-членки на ЕС не работят заедно бързо и със солидарност при управлението на бежанската криза.

Вътрешните и министрите на правосъдието от ЕС ще се срещнат по-късно днес в Брюксел, за да обсъдят мерките и задължителната квотна система, предложена от Юнкер през миналата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени