Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт за стратегии и анализи: Избирателната активност на местния вот ще бъде под 30-35%

Снимка: БУЛФОТО

Четири са стратегическите проблеми, които ще се отразят на легитимността на местните избори през октомври. Това са ниската избирателна активност под 30-35%, гласуване под натиск, купен вот и висока степен на корупция. Такива са изводите в първия доклад на новосформирания Институт за стратегии и анализи.

Предстоящият местен вот ще се случи в сложна геостратегическа ситуация на основата на заострени вътрешнополитически отношение. Това ще бъде от ключово значение за всички партии с оглед на тяхното бъдещо позициониране и оцеляване на политическата сцена, пише още в анализа.

С края на вестник "Преса“ в средата на лятото, дойде и началото на сайта "Епицентър“ и Институт за стратегии и анализи. Валерия Велева и част от екипа на "Преса“ са в основата на този институт.

Целта ни е Институтът за стратегии и анализи да се превърне в средище, където науката и бизнесът да намерят пресечна точка с политиката, от което да се раждат работещи решения, коментира Валерия Велева.Първият анализ на института се казва "България преди местните избори“.

Започнали сме от геополитическата ситуация на България. Очертали сме проблемите, които задушават страната. На юг от нас няма стабилни управления. Турция, Гърция, Украйна и бежанската криза са намерили сериозно място в анализа. Тези теми ще намерят трайно място в политиката, каза политологът Калоян Методиев, който е и един от авторите на анализа.

Според експертите от резултатите на местния вот през октомври зависи пренареждането на цялата обществено-политическа конфигурация в страната, която ще се окаже решаваща за президентските избори идната година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени