Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Георгиев: Необходими са общи европейски подходи за справяне с предизвикателствата на енергийната сигурност

energetika
Снимка: БГНЕС

В провеждащата се в София двудневна конференция на тема "Енергийната сигурност и енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа" участва и Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия и отговорен за Енергийния съюз. Енергийният експерт Атанас Георгиев коментира в предаването  "12+3" по "Хоризонт":

В основата на тази стратегия за Енергиен съюз е залегнало именно това, че не може да продължава това разделяне на
“отделни енергийни острови“ в Европейския съюз, а трябва да се търсят регионални общи европейски подходи за справяне с предизвикателствата на енергийната сигурност.

Георгиев обясни, че част от проблемите в българската енергетика са генерирани от подход, който затваря анализите и решенията само на национално равнище:

Например решенията за нова електроенергийна мощност или решенията за развитие на вътрешната газова инфраструктура със забавяне на регионалната.

Хубавото е, че това се разбира вече от Брюксел – има засилено внимание към Югоизточна Европа. Дори Марош Шевчович в свое официално съобщение за посещението си в България обяви, че страната ни ще бъде една от най-печелившите страни от този Енергиен съюз. В него са засегнати изискванията за поне три алтернативни източника на природен газ и развитие на енергийна инфраструктура, а самият Шевчович беше написал, че вярва, че България може да помогне за интеграцията на страните в Европейския съюз в региона, но и за интеграцията на Западните Балкани в този Енергиен съюз, поясни експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна